Dag 75: Trygvebu til Balvasshytta

Meteorologen hadde ingen gode nyheter å komme med i spesialvarselet for fjellet klokken åtte:

Stiv kuling, økende til sterk kuling utover dagen; sludd- og snøbyger

Utenfor hytteveggen var det imidlertid klart, vindstille og fire minus da jeg stod opp, så vi forberedte oss på avreise. Klokken ti var eneste endring i værsituasjonen at temperaturen hadde steget til pluss tre grader, så vi la i vei innover Skaitidalen, klare for å legge oss inn på Argaladhytta dersom været skulle forverre seg.

image

På vei inn i Skaitidalen

Denne dalen er beryktet for sin skredfare, dyp og trang som den er, og Bodø og omegns turistforening hadde frarådet oss å gå der da vi henvendte oss til dem. Oppsynsmannen vi snakket med, Jim, kunne på den annen side fortelle at ryktet var ufortjent dårlig, og vi fikk rapport om den siste tidens vær og vind, samt beskjed om at det burde være greit å gå om vi ikke gikk i uvær og brukte sunn fornuft. Utrustet med en oversikt over de verste plassene la vi spente innover elveisen, vi fulgte et gammelt skispor. Det var en stor naturopplevelse, både å kikke opp på tindene høyt der oppe, og å følge jervesporene i snøen på isen. Rundt oss flakset rypene til høyre og venstre, mens vi konstaterte at oppsynsmannen hadde rett i at vi ikke var så fryktelig utsatte så lenge vi valgte rett side av dalen. Vi passet samtidig på å teste noen av snøbruene med staven, det er mildt i været, og noen bruer var betydelig svekket eller til og med helt vekk siden forrigemann gikk innover her. Med den vannføringen som var ville ikke konsekvensene av en bristende snøbru være verre enn våte sko, men det er kjedelig nok.

image

Argaladhytta

image

Lesing av hyttebok til kakaoen

image

Vi har en "gittar" i taket

Oppover dalen tiltok vinden i styrke, så det var godt å komme inn på Argaladhytta, et sjarmerende sted: Enkle brisker til å sove på, en gitar hengt oppunder taket, tykke tømmervegger og lave døråpninger – trenger man mer? Vi hadde vinden i ryggen, så den var mer til hjelp enn til bry utfor bakkene mot Balvatnet etter vi hadde passert det høyeste punktet. Siri hadde klart best gli og storkoste seg nedover den stadig videre dalen. Milen over til Balvasshytta gikk med andre ord greit, men med stadig økende vind fant vi ut at vi ikke trengte å gå noe lenger denne dagen, det er bedre å sitte inne med en varm kopp kakao og lytte til ulingen i pipen.

image

Tilbake mot Skaitidalen

image

Tre

image

Vi traff på en reinsflokk

Turens første hytte tilhørende Sulitjelma Turistforening var av enkel standard og litt trekkfull, uten at det fikk gå utover humør eller stemning. Utenfor vinduet skuet de stolte nordnorske fjell ned på to forvillede søringer på påskeferie, rammet inn av nakne bjørker som svaiet kraftig i kulingen. Innenfor spraket det entusiastisk i vedovnen som akkompagnement til en god og hyggelig samtale over kart og en kopp kaffe. Coarvihytta eller Sulitjelma i morgen, time will show.

image

De har bygd utedoen helt ytterst på en kant

image

Utsikt til skiftende vær

2 Comments

 1. Bjørn Fillipsveen 19. april 2014

  Hei.
  Artig å følge deg/dere på turen. Gikk sommertur i 2012 og minnene strømmer på når en leser blogger.
  Er helt enig i at Skaitidalen er flott, sammen med Reisadalen var det de to flotteste naturopplevelsene.
  Har lyst på å gå en vintertur jeg og, men ser jo at utfordringene er mye større!
  Ha en riktig god tur videre.
  Hilsen Bjørn Fillipsveen

  • steinjak 19. april 2014

   Hei. Skulle gjerne vært innom Reisadalen, jeg også, det får nok bli en sommertur i området en gang; nå blir det raskeste vei fra Abisko til Kautokeino før våren kommer og tar meg. Ellers er det nå en del sommer-utfordringer som jeg (enn så lenge og stort sett) slipper unna, som ur, stadige vadinger og kjerr ;-).

   God påske!

Comments are Disabled